2

Een implantaat

Een implantaat kan het beste gezien worden als een soort kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Het zijn een soort plugjes. Deze permanente vervanging dient als nieuw stevig fundament. De meeste implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot aan hecht (vastgroeit). Het implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is acht tot veertien millimeter lang.

Wanneer worden implantaten gebruikt
Als de eigen tanden en kiezen inclusief de wortel niet meer aanwezig zijn, kan gedacht worden aan het toepassen van implantaten. Bij iedere volwassene kan in principe een implantaat worden geplaatst. Wel is er voldoende kaakbot nodig. Dit kan worden nagaan door bijvoorbeeld een röntgenfoto te maken.

Wat kan er op implantaten worden gemaakt
Na het plaatsen van implantaten kan een kroon, brug, frame of een volledige prothese op de implantaten worden gemaakt. Bij een volledige prothese wordt op de implantaten eerst een drukknop geplaatst. Hierdoor krijgt de prothese meer houvast.

Wat zijn de voordelen van een prothese op implantaten
Een gewoon kunstgebit heeft dikwijls onvoldoende houvast op de kaak. Dat is vervelend als u spreekt en eet. Het maakt u onzeker. In gezelschap kunt u erdoor in verlegenheid worden gebracht.
Een prothese op implantaten is een kunstgebit dat vastklikt. Het zit comfortabel en geeft u zekerheid en zelfvertrouwen als u praat. U kunt weer eten wat u wilt en lachen zonder hand voor uw mond.

Hoe groot is de kans van slagen
Zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct aansluitend aan het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit en moet worden verwijderd. Daarnaast is het succespercentage van implantaten bij niet-rokers hoger dan bij rokers. Ook overmatig alcoholgebruik kan het succes van het implantaat nadelig beïnvloeden.

Deel deze pagina op:

Livingstonelaan 466 - 3526 JB Utrecht - T 030 - 2672215 - E  implantologie@paropraktijk.nl

Livingstonelaan 466 - 3526 JB Utrecht - T 030 - 2672215 - E  implantologie@paropraktijk.nl